2020. feb 29.

Balatoni árakon Izlandon, ezt mégis hogyan?

írta: Dudás Illés
Balatoni árakon Izlandon, ezt mégis hogyan?

“Reykjavík közepén , 40 méterre a legfőbb nevezetességtől, saját fürdővel 3 éjszakára 2 főnek 48.500 Ft volt, hotelben, kényelmes 2 méteres dupla ágyon.”

Maradj velem és leírom - ez is, és még sok más trükköt -, hogy sikerült ilyen olcsón foglalnom.

Az izlandi árak

psx_20200226_151500.jpg

Izlandról mindenki tudja, hogy drága, helyesbítek nagyon drága. A Numbeo adatai szerint 130%-kal drágább az élet Reykjavíkban, mint Budapesten. Ezzel a világ 7. legdrágább városa, holtversenyben New Yorkkal.

Miután mindenkire jól ráhoztam a frászt, hogy a világ összes pénze se elég egy Izlandi úthoz, most megmutatom, hogy lehet ezt mégis okosba kihozni.

Nem azt mondom, hogy olcsón – mint egy Milánót vagy akár Rómát – de egy hosszabb Balatoni kiruccanás árából simán elmehettek idén vagy jövőre Izlandra. Feltéve, ha oda figyeltek a részletekre, és nem ragaszkodtok az 5*-os ellátáshoz.

Szóval, ha te is szívesebben költesz arra, hogy új élményeket szerez, és közben gyönyörű helyeken járj, mint hogy az All Inclusiv ellátás legyen a fontos, akkor ez cikk neked szól.

A Repülőjegy

 72 nappal az indulás előtt volt a legolcsóbb, ekkor került 24.296 Ft-ba teljes áron.

Ahogy azt a fapados repjegy vásárlás aranyszabályai cikkemben írtam a legjobb , ha a repjegyünket 3-12 héttel az utazásunk előtt vesszük meg.

Ezt most az izlandi út ismét alátámasztotta. 2 főre 40 ezer forintba került a jegy – Wizz kártya kedvezménnyel, kézipoggyásszal – mert 4 napra nem kell több, és természetesen a priority is abszolút pénzkidobás – tényleg csak akkor vegyél, ha korábban már próbáltál bepakolni egy 40*30*20-as táskába, és nem sikerült, mert nagyobb mint hinnéd.

Pro tipp: Télen a kabátodba is tehetsz, kb. bármennyi dolgot – Pulcsi, kaja – ezt senki nem nézi.

A helyfoglalás

Ilyenre sem költünk úgy szintén. Erről majd írok egy hosszabb cikket, hogy lehet ingyen jó helyünk, addig is a lényeg, hogy jó amit kisorsol nekünk a rendszer.

Transzfer

A Wizz Air Keflavik repterére érkezik be, innen még egy jó 40 km buszozás vár ránk. Ez irányonként és személyenként 5-8 ezer forint. Bárhova utaztok, a transzfer árát mindig számoljátok előre bele, mert igen költséges tud lenni.

A legolcsóbb és leghosszabb verzió, ha tömegközlekedéssel jutunk be a városba. Ez 80 perc alatt visz be minket, de csak reggel és délután jár, cserébe 1920 ISK korona azaz ~4800 forint.

Ezt követik a transzfer cégek. Ők úgy 7 ezer forinttól kezdve ajánlanak utakat a városba, ezeket a jegyeket érdemes online megvenni.

Pro tipp: Ha Bookingon foglalsz szállást, akkor küldenek neked ilyen kedvezményes katalógust az e-mail címedre, amivel további 10% kedvezmény jár , többek közt ezekre a transzferekre is – meg, amúgy sok egyéb izgalmas programra is -, így mi végül oda felé ezt választottuk.

Összesen 23.500 forint volt 2 főre

 

Szállás

A tél legnagyobb előnye, amellett, hogy esélyünk van Északi fényt nézni egyértelműen az, hogy olcsóbban találhatunk szállást.

Mi a belváros közepén , konkrétan 40 méterre a templomtól szálltunk meg egy kis hotelbe. Ez 3 éjszakára 2 főnek 48.500 Ft volt, saját fürdőszobával, kényelmes 2 méteres dupla ágyon.

Ilyen áron szálltam meg, többször is Olaszországban, sőt Magyarországon volt, hogy ennél drágábban.

Pro tipp: Mindig nézd a Black Friday akcióit a Bookingon is, mert nem ritka, hogy kifogsz egy 50%-os akciót

Programok

Az eddig nézett költségek, igazából mindenhol jelen vannak, és ahogy láthattátok semmivel se drágábbak egy Olasz vagy Spanyol útnál, na hát ez a programoknál viszont teljesen máshogy van.

Izland legnagyobb hátránya, hogy szinte semmit se lehet elérni puszta tömegközeledéssel. Ez sokaknak nem probléma, mert autót bérelnek, csak hát itt az autóbérlés is egy kisebb vagyon. Plusz ugye a benzin, meg azért távolságok is vannak, szóval fogyaszt rendesen a kicsike.

A Golden Circle vagy magyarul Arany körút túránk például 300-350 km hosszú volt. Ez az egyik legnépszerűbb turista útvonal, ami szinte kötelező, ha Izlandon jársz. Az Izland Déli partját érintő gleccser túra meg kb. 200 kilométer hosszú volt.

Szóval a távolságok tényleg nagyok, mindegy, hogy kocsival vagy busszal mész. Viszont ami nagyon fontos, hogy ha még is bérelt kocsival mennétek, hogy kössetek rá biztosítást, hiába feláras! Pontosan azért kell, mivel ilyen drága az ország, és így a szolgáltatások ára a hazai pénztárcákhoz szokott énünknek elég borsos, így nagyon rosszul járhatunk akár egy kő felverődéssel is, ami nem ritka arra felé

Mi ezen információk, miatt, na meg, hogy egyikőnk se akart hóviharban vezetni – nem gyakori a 100-200 km/h szél, és a teljes útlezárás – az előre szervezett programokat választottuk.

Golden Circle and Secret Lagoon

 

Az első napi programunkat úgyszintén, mint a transzfert a Booking.com-on keresztül foglaltam le, a Reykjavik Sightseeing csapatához, akikkel reggel 10-kor találkoztunk a város központjában ahonnan egy nagy 40 fős busszal vittek minket a Golden Circle 3 állomására. Majd az egész napi túrát megkoronázva, fürödtünk Izland legrégebbi uszodájában, a Secret Lagoonnál is.

A programokról bővebben, majd egy következő cikkemben fogok mesélni, most itt igazából csak az anyagi részéről és annak vele járóiról szeretnék mesélni.

Ez a teljes program 20.000 forintba került fejeként, belépővel együtt, úgy, hogy este 8-ra értünk vissza a szállásunkra. Szóval szerintem ez Izlandi árakon , de amúgy is nagyon megérős, és kötelező mindenki számára.

Gleccser túra és Dél – Izland

 

A másik napi teljes programunk az Artic Adventures oldalán foglaltam, ez a cég végtelen különböző izgalmasabbnál izgalmasabb programokat szervez. Na amúgy ilyen cégből van legalább vagy 5 Izlandon, akik arra feküdtek rá, hogy a turistáknak különböző szolgáltatásokat nyújtsanak, szóval választék az van.

A program Reykjavik központjából indult, és innen vittek minket a Sólheimajökull gleccserhez. A transzfer maga borzasztó volt, de ezt majd kifejtem bővebben a másik cikkben, viszont a program igazán lenyűgözött. Európa 4. legnagyobb gleccserét nem minden nap mássza meg az ember.

Viszont! ez a program alap áron 50.000 forint 1 fő részére, transzferrel – ebbe ,benne van hogy megálltok 2 káprázatos vízesésnél is – de így is iszonyúan drága szerintem. Mi ezt is Black Friday alatt vettük meg 50% kedvezménnyel, így jött ki 25.000 forintra / fő.

Ez az az összeg amire azt mondom, hogy egy ilyen élményért megéri, de nem mindenkinek. Csak ha tényleg szerettek túrázni és felfedezni, viszont ha igen, akkor imádni fogjátok.

Ellenben ha inkább csak lájtosabban sétálgatnátok akkor a világ egyik legkülönlegesebb partjára vezető túrát ajánlanám a Fekete homokos partot a Reykjavik Sightseeingnél. Ők egy sokkal kényelmesebb busszal közlekednek, mint a senkinek nem ajánlott Artic Adventures transzfere.

Teljes áron ez a Viking faluval, a vízesésekkel és a világ egyik legkülönlegesebb partjával, a fekete homokos Reynisfjarával 25.000 forintba kerül, de érdemes figyelni az akciókat.

Étel és Ital

Ez a második és szerintem még fájóbb pont, mint a programok – anyagi szempontból. Nem is hiába hagytam ezt a végére. Izlandon majdnem egységesen minden étel és ital 2,5x annyiba kerül, mint itthon. Ez az jeleneti, hogy az éttermi kajálást, mi személy szerint azonnal kizártuk, mert nem akartunk 10 ezer forintot fizetni egy tál ételért.

Ellenben, a kézipoggyászba – a megadott paraméterekig – akármennyi kaját bepakolhatunk, ha betartunk néhány szabályt. Ilyen, például az, hogy 100 ml-nél kisebb konzerveket vigyünk.

Pro tipp: A Rio Marénak, vannak nagyon jó 85 grammos halkonzervjei.

Ezen kívül érdemes még szendvicsekkel, zacskós levesekkel, kekszekkel, pufi rizsekkel készülni, és ha azt gondolod, hogy ez gáz, hát szerintem baromira nem. Ha aközött választhatsz, hogy megnézz egy gyönyörű országot pár kompromisszummal cserébe vagy ,hogy itthon maradj, én mindig az előbbit fogom választani.

Így mi összességében a 4 napra 10.000 forintot költöttünk a kajákra, és ebbe belefért 1 luxus reggeli is. Amikor lementem, a helyi pékségbe, és isteni péksütit vettem, meg teljes kiőrlésű házi magos kenyeret, ami utána kitartott a többi napra is.

Összegzés

2 főre 4 napra Wizz Airrel kézipoggyásszal, Reykjavík központjában egy átlagos Hotelben , 2 teljes napi programmal, Transzferrel, kivitt kajákkal 232 ezer forint.

  • Repülőjegy 20.000/fő összesen 40.000 Ft.
  • Transzfer 23.500 Ft.
  • Hotel 48.500 Ft.
  • Golden Circle and Secret Lagoon 40.000 Ft.
  • Gleccser túra és Dél – Izland 50.000 Ft.
  • Étel ital 10.000/fő összesen 20.000 Ft.
  • Biztosítás 5.000/fő összesen 10.000 Ft.

Fejenként 116.000 Forint, ami elsőre soknak tűnhet, de összehasonlításképpen itt hagyom a Barcelonai cikkem, vagy példa kedvéért elmesélem, hogy egy idén tervezett Szeptemberi olaszországi utunkra, 5 éjszakára, ugyanennyi jött ki.

Szóval, ahogy a cikk elején írtam, tényleg nem olcsó ország, de kis odafigyeléssel , előtervezéssel és kellő kompromisszummal egy örök élményt kaptok elfogadható áron.

Remélem hasznosnak találtad a cikket, ha igen kérlek oszd meg vagy lájkold, hogy másokhoz is elérjen és nekik is tudjak segíteni.

Én Illés voltam,

Sziasztok.

Szólj hozzá

tippek észak merjutazni