2020. okt 29.

Európa TOP 10 városa

írta: Dudás Illés
Európa TOP 10 városa

Helyek amiket látni kell majd 2021-ben

csorba_to.jpg

Hoztam nektek egy listát azokról a városokról, amik szerintem Európa legszebbjei és egyben olyan hangulatosak, mint egy romantikus gyertyafényes vacsora. A szempontrendszert elég szubjektíven alakítottam ki. Szerencsére már jártam annyi helyen, hogy jól össze tudtam hasonlítani az egyes városokat, így a városok a lista egyes helyeire az összhatásuk által tudtak felkerülni, hogy mit adott nekem egy város.

Persze, olyan fontos szempontok se maradhattak el, mint hogy az adott város mennyire tiszta, milyen program lehetőségeket kínál a környék vagy, hogy miben különleges az adott régió, van e valami plusz, amitől kiemelkedik.

Így született hát ez a TOP 10-es lista, ahová mindenkinek ajánlom, hogy majd egyszer jusson el. Úgy vélem mindenki találni fog benne pár meglepetést is, de hát ettől szép a szubjektív ítélet. Előjáróban annyi, hogy Prágát vagy Bécset kihagytam, de ez nem jelenti azt, hogy ezek nem szép városok, csak számomra van náluk legalább 10 hangulatosabb hely.

Hasonló meglepetés lehet, hogy bizonyos térségek / országok is kimaradtak, amik fantasztikus élményt nyújtottak. Ennek az oka, hogy például Izland tényleg csodás, de magát Reykjavíkot nem tudnám külön kiemelni. Az ilyen helyeket talán egy következő listán fogom szerepeltetni.

10. Hallstatt

A Hallstatti hegyoldal és a hattyúk

Amennyire pici ez a város, szerintem annyira népszerű, és senkinek nem kell bemutatnom. Hallstatt környezete és maga a város egyszerűen magával ragadó.

Érkezzünk ebéd után, hogy legyen elég időnk csónakázni egyet a tavon és gyönyörködni a Dachsteini hegyekben.

Utána irány felvonóval a világ legrégebbi sóbányája ahonnan most felülről, egy teljesen új szemszögből tekinthetjük meg ezt a kis ékszerdobozt.

A naplemente közeledtével érdemes betérni az egyik part menti étterembe, és egy isteni vacsora mellett csodálni a vizet, ami szépen sötétbe borul.

Hallstattot amúgy meglehetősen hamar körbe lehet sétálni. Ezt értsétek úgy, hogy ha csak 1,5 -2 órátok van akkor is szinte mindent meg tudtok nézni, de azért jobb itt eltölteni egy fél napot a környékkel együtt meg inkább egy hosszú hétvégét.

Hosszú hétvégére egy nagyon jó tipp: Dachstain és a festői Felső – Ausztria

9. Stockholm

Stockholm belvárosa

Azt mindenki tudja Stockholmról, hogy a húsgolyók, a szőke nők, és az IKEA őshazája, de ennél valójában sokkal többet rejt. Ez lett nekem az a város, ahol megszerettem a városban biciklizni.

Voltam már Amszterdamban és Koppenhágában is, amik ezt a műfajt tényleg világszínvonalúan csinálják, de ezek a városok számomra már túl sokak voltak. Na de Stockholm, egy tökéletes elegye a jól kiépített bicikli utaknak, a csodás városképnek és az egyszerű bicikli kölcsönzőknek. Továbbá ez mind párosul a zöldellő növényzettel, a friss északi szellővel, és azzal a több tíz folyóval, ami a szigetek között – szám szerint 14 sziget közt – tekereg.

Viszont ha még ez se lenne elég, itt kapott helyet a világ legszebben fennmaradt 17. századi hadihajója, a Vasa – ami tényleg több, mint elképesztő, családdal, pároddal, bárkivel jó program – és itt találjuk a Nobel díjátadó utáni vacsora helyszínét – a Kék termet – és a Golden Hall-t ( Arany termet) is, ami az utána következő tánc színtere, és tényleg iszonyú sok arany van ebben a teremben.

További izgalmas részletek a Városházáról és a különböző termekről.

8. Párizs

Párizs Eiffel torony és a Szajna

Párizsnak alig van szüksége bevezetésre – Ezek a nevek tuti elegendők lesznek: a Louvre, Eiffel-torony, a Notre-Dame, Arc de Triomphe és a Szajna (alkonyatkor). Vacsorázzunk, mint a franciák a Bastille közelében, vagy sétáljunk a szobrok között az elegáns luxemburgi kertben.

Látogassunk el a közeli Versaillesba vagy akár a Disneylandbe, mindenhol csodás dolgokat fogunk látni. Párizs izgalma valahol a nagyságába rejlik, de közbe mégis elegáns, mint a franciák maguk. Így próbáljuk átvenni ezt az életérzést és akkor megértjük miért tartják sokan a legszebb városnak. Továbbá még kötelező program az esti séta is, mert fényekben minden sokkal szebb.

7. Valencia

Valencia Művészetek és Tudományok Városa Via Unsplash

Spanyolország 3. legnagyobb városa gyakran van Madrid és Barcelona árnyékában, de lassan rátalálnak a kíváncsi szemek, köszönhetően többek közt a képen látható építkezéseknek, amik az elmúlt 10 évben zajlottak.  

Valencia egy igazi műalkotás, gótikus építészettel, mediterrán kilátással és hihetetlenül nagy összekapcsolt zöldfelületekkel.

A városban szinte bárhová eljuthatunk autó nélkül, ami azt jelenti, hogy nincs mentsége olyan drágakövek kihagyására, mint a Művészetek és Tudományok Városa vagy az El Miguelete. Mindemelett király a tengerpartja és egy hosszú hétvége alatt simán bejárható a város.

6. Rovaniemi

Joulupukki az igazi Mikulás

Rovaniemi, a finn Lappföld fővárosa az egyik legnépszerűbb és egyben a legkönnyebben elérhető célpont egy lappföldi utazáshoz. Kora ősztől késő tavaszig gyönyörű hó fedi be a tájat, ami igazi karácsonyi élményt csempész az utazásba. Rovaniemi a leglátogatottabb finn város Helsinki után, és egyben a Mikulás otthona.

Tökéletes lehetőség, ha Északi fényt szeretnénk látni. Mi a befagyott tavon tudtuk megcsodálni ezt a páratlan természeti csodát (kép a cikkben), de ezen kívül igazán extrém programokat is kitudunk próbálni, mint a kutyaszánhúzás vagy épp a sífutás (ami nekem amúgy nagyon bejött) .

Az itt tartózkodásunk alatt feltétlenül próbáljuk ki a helyi különlegességeket is, mint például a lazac leves, vagy ha valami különlegesebbre vágyunk akkor menjünk el lékhorgászni és utána süssük ki a magunk által fogott halat.

5. Velence

Velencei Karnevál 2020

Egy újabb város, amihez hasonló nincsen máshol. Próbálják lemásolni, hol Kínába, hol épp Amerikába, de

ide kell jönni, hogy áttudjuk élni azt, amit Velence igazán tartogat nekünk.

A több száz gondola, az óriási buli és az isteni pizzák. Aztán ha ez se elég irány a 7 km-re lévő Buránó, ami a titkos kis városok listáján biztos a top 5-ben lenne. Ez az elképesztő kis színes város, amit szerintem nem lehet nem szeretni.

Amíg Velencében járunk feltétlen vegyünk meg a nekünk megfelelő Vaporetto jegyeket (a vízi buszokra szóló jegyek), mert ettől lesz igazán autentikus az egész városnézés. Amikor én előszőr felültem egy ilyen hajó hátuljára és kimentünk az egyik óriási torkolathoz, valami isteni szabadság fogott el, amit mindenkinek átkell élnie egyszer.

4. Bergen

Bergen 7 hegyének egyik csúcsáról

A város, ahol a túrázási lehetőségek száma kiaknázhatatlan és méltán lett nálam Európa 4. leghangulatosabb város ezen a listán.

Bergent 7 hegy határolja és ezeket megmászni egytől egyig igazi örök emlék és még milyen élmény

nem, hogy az összeset (ha valaki ezt megcsinálja, tényleg kivívja a Bergeniek igazi tiszteletét), de ha ez valakinek nem lenne elég ellátogathat a norvég fjordokhoz is ahol még különlegesebb élményben lehet részünk.

Nekem ez a város maga a természet, olyan környezetet láttam, amit máshol így még soha. Ezek mellé már csak plusz pont, hogy a belvárosa olyan tipikus Skandináv amire számítunk, és egy igazi autentikus halászfalu hangulatát kelti. A túrák miatt a telet inkább kerüljük, próbáljunk tavasszal vagy ősszel eljutni ide.

3. Róma

Európa leghangulatosabb szabadtéri múzeuma

Számomra Róma, abszolút a szerelem városa. Lehet ez kicsit nyálas, de itt olyas fajta és annyi történelem találkozik annyira kicsi területen, ami máshol sehol.

A rengeteg megmaradt alkotás, épület visszarepít minket sok száz évvel korábbra.

Elég csak pár csodát kiemelnünk ahhoz, hogy miért nevezik Rómát a világ legnagyobb szabadtéri múzeumának. A Pantheon, aminek állapota lenyűgöző még mai napig (és a második legnagyobb kedvenc). A Colosseum, ami kintről este szebb, mintha bemennénk. Az angyalok vára, a Trevi kút, a Forum Romanum, a Velence tér és még sorolhatnám napestig.

Viszont, amire rájövünk, különösen, ha többször jártunk Rómában, az az, hogy maguk a műemlékek nem a cél, inkább ők jelentenek egy olyan életmód hátterét, amiért idejöttünk. A la dolce vita-ról beszélünk – a hosszú ebédek és a házi borok kavargatásának művészete a villákkal szegélyezett pizzákban, és a lehetetlenül keskeny macskaköves utcákon sétálgatva, különösebb célt nem szem előtt tartva.

2.Taormina

Csontvári híres festménye is lehetne, de ezt én fotóztam Taorminába.
Előtérben a híres színház, háttérben a tenger és az Etna.

Dél-Olaszország nagy része, de különösen Szicília – szinte már-már olyan, mintha az istenek hagyták volna hátra. A megannyi építészeti csoda, a tenger közelsége, az évezredes városok, a földművelésen alapuló gazdaság és az ősi történelem mind ezt bizonyítja, és ha ezt valahol egy helyen keressük akkor jutunk el Taorminába.

Taormina a maga 10 ezres lélekszámával, igazán pici és szerethető. Egyik irányból a Földközi-tenger, másik irányból a Jón-Tenger keríti körbe. Ha ez se lenne elég, akkor még csak most jön a slussz poén, mert szemből Európa máig legaktívabb vulkánjával – a 3300 méter magas – Etnával néz farkasszemet. 

Taormina egyedi elhelyezkedése már több ezer évvel ezelőtt vonzotta a szépre érzékeny lelkületűeket. Először a görögöket – az ő uralmuk idejéből származik a rengeteg művészt is megihlető színház – aztán a többi népet is. Idővel az arabokat és a rómaiakat is elkezdte intenzíven érdekelni ez a káprázatos hely.

Ez is érdekelhet: Miért olyan csodás Szicília? Hát ezért!

A város ma is nagyon népszerű, de elhelyezkedése miatt – 50 km-re van Szicília második legnagyobb városától Cataniától – kicsit nehezebb megközelíteni, mint mondjuk az olyan népszerű úti célokat, mint Barcelonát vagy Rómát. Ennek köszönhetően, talán kisebb az átmenő turizmus. Kora reggel vagy estefelé már nem kell harcolnunk a kínai turistákkal a főutcán. 

Olyan látványosságok vannak, mint a Ancient Theatre of Taormina, ahol egy olyan csodálatos látvány nyílik meg előttünk, amit nem, hogy színházba nem láttunk még, de lehet, hogy még egyáltalán máshol se. Vagy említhetném Isola Bella szigetét közvetlen a város partjánál amire fentről is csodás kilátásunk van, de a part mentén se tudunk igazán szóhoz jutni, olyan csodás a növényzet és a kék víz egyvelege.

1. Budapest

Budapest Naplemente

A listánk első helyezettje és számomra Európa leghangulatosabb városa Budapest lett, amit még akkor se tudnék hátrébb sorolni, ha elfelejteném az összes élményemet, ami ehhez a városhoz kapcsol. Egyszerűen nincs még egy ilyen Európai nagyváros, ahol ennyire jól összepasszolnak a dolgok. Ott van a kultúra, a történelem, a szórakozás és mindez egyben, pontosan az, amit adnia kell egy városnak.

A kilátás szempontjából, járhatok én bárhol is, de a 2 kedvenc Budapesti helyemet eddig semmi se tudta felülmúlni. Az egyik az esti Gellérthegyi kilátás a Lánc-híddal, Parlamenttel, Budai várral és a csodásan csillogó Dunával. A másik pedig ennek inverze, a Margit híd közepéről a Budai várral, Mátyás templommal kiegészült kilátás, előtérben a Parlamenttel, háttérben a Gellértheggyel.

Számomra ez Európa teteje, bárhol is jártam mindig nagy mosollyal érkeztem vissza ezekre a helyekre.

Lehetne jobban kihasználni a rakpartot? Hát persze, lehetne tisztább a város? Még szép!

Egyértelműen több odafigyelést érdemelnének ezek a pontok! Csak remélni tudom, hogy lesz ebben előrelépés, hogy tényleg megtudja tartani a báját és a gyerekeimnek is ilyen büszkén nagy szemekkel és teljes átéléssel tudjam mutogatni ezt a káprázatos várost.

+Extra városok

A cikkem végére hagytam pár olyan várost, amiknek szerintem abszolút itt van a helyük, de többsége a kicsinyke mérete miatt nem fért rá a listánkra. Ettől függetlenül, ezek egyenként egy ékszerdobozok. Lehet 1 napnál többet nem érdemes itt eltölteni, mert programok tekintetében elég korlátozottak, de a kilátás, az életérzés, amit adnak egyszerűen felemelő.

+ Bónusz csodás kisvárosok: Ronda, Burano, Polignano a Mare, Rovinj, Amalfi, Ostuni

Köszönöm, hogy végig olvastad, remélem sok hasznos infóval és szép képpel tudtalak elkápráztatni.

Még több tartalomért keressétek fel Facebook vagy Instagram oldalaim.

Én Illés voltam,

Sziasztok.

Szólj hozzá

utazás nyaralás élmény tippek