2019. aug 22.

6 ok miért is utazz idén Skandináviába

írta: Dudás Illés
6 ok miért is utazz idén Skandináviába

Mitől is olyan divatos ma Északra utazni?

Ezt az igazán felkapott témát hoztam mára nektek. Ti is észre vettétek, hogy milyen sok ismerősötök jár Koppenhágába vagy éppen Stockholmba? Vagy éppen az Utazómajmon ősztől- késő tavaszig mennyi bejegyzést láttok Skandinávia különböző pontjairól?

A mai cikkben szeretném nektek ezeket a okokat bemutatni, hogy miért is szeretik az emberek annyira Skandináviát, továbbá nem titkolt célom meghozni hozzá a kedveteket, hogy 2019 őszén vagy jövőre ti is célba vegyetek egy csodálatos Norvég falut, vagy esetleg lássátok a sarki fényt (de erről bővebben később).

psx_20190804_134252.jpg

A Repülőjegy ára

Az utóbbi 2 évben saját forrásból sikerült eljutnom Bergenbe – Norvégia, Stockholmba – Svédország, Helsinkibe – Finnország, Koppenhágába – Dánia és a Lapföldre is. Ezekben a lapföldet kivéve egy dolog biztosan - aztán majd az élménybeszámolókból kiderül , hogy esetleg több minden is - közös volt. A repjegyekhez nagyon olcsón jutottam hozzá.

Mit takar ez pontosan? Koppenhágába retúr repjegyek már 10 ezer forinttól elérhetőek a Ryanairnél kézipoggyásszal, de a legtöbb desztináció esetében a retúr repjegy ár 20 ezer forint alatt marad 1 fő esetében. 

Hasznos: A fapados repjegy vásárlás aranya szabályai

repcsi.jpg

A Közelsége

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy a távolságok se nagyok. Stockholmba 2 óra alatt, Bergenbe 3 óra alatt jutottunk el Budapestről. Így akár rövid hétvégi utazásnak is betervezhetünk egy-egy szimpatikus északi várost. Így azoknak is ajánlott, akik nem szeretnek sok időt repülőn tölteni, mivel személyes tapasztalatom alapján ez az időtartam még könnyen eltudd repülni. 

terkep.png

A Kultúra

Arról már a legtöbben hallottunk, hogy a Skandináv életstílus mennyire magával ragadó, egyedi, tökéletes és még lehetne folytatni a csodáló szavakat. Én viszont nem fogalmaznék ennyire egyoldalúan, de azt mindenképpen le kell szögezni, hogy teljesen más az életstílusuk, más helyzetből indultak/indulnak és ezáltal a hozzáállásuk, a napi rutinjuk is egészen eltérő a mi általunk megszokotthoz képest. Ennek ellenére számos alkalommal tapasztaltam ezek hátrányait is, ridegséget, ingerszegény környezetet. Mindenezek ellenére, ez a legtöbb ember számára egy csábító tényező.

psx_20190822_134840.jpg

A természeti adottságok

Skandinávia egyet jelent az ezernyi szigettel. A világ legtöbb szigete ezen országok területén van, csak Svédországban megközelítőleg 250 ezer szigetet ismernek, viszont ezek közül alig 1000 lakott. A sok szigetnek és a tenger közelségének köszönhetően a természeti adottságai valami elképesztőek. A túrázási lehetőségek száma kiaknázhatatlan. Legyen szó egy Norvég hegyi kirándulásról, vagy egy Fjord menti gyalog túráról. 

psx_20190804_133525.jpg

A Különleges programok

A mi legnagyobb szerencsénkre az elképesztő természeti adottságokhoz kapcsolódnak a különleges program lehetőségek. Számomra itt kínálkozott a legtöbb lehetőség, választás, hogy mivel is töltsem az utazásom. A legnépszerűbb programok között szokott szerepelni az Északi fény nézés, a halászhajón való horgászással összekötött kirándulás vagy éppen a már említett túrázás. További extrább program lehetőség - közelítve az északi sarkkör felé - a kutyaszánozás, a hómobil vagy éppen a sífutás.

psx_20190804_134605.jpg

A Kulináris élvezetek

A Köztudottan drága Skandináv országokban, a haza árakhoz képest ár – érték arányban nagyon finom halakat tudunk enni. Nekem mindig része az utazásnak, egy finom lazac elfogyasztása. Köszönhetően a Balti tenger adottságainak, otthoni áron tudok fogyasztani minőségi ételt, de e mellett még számos tradicionális étellel találkozhatunk, mint például a svéd húsgolyók. Külön plusz pont, hogy a helyi piacon nagyon igényesek, friss alapanyagokból készülnek a különlegesebbnél különlegesebb fogások, ha északon jártok, mindenképpen vegyétek célba az egyik ilyen piacot.

img_20190822_141215.jpg

Köszi, hogy elolvastad én Illés voltam

Ha tetszett kérlek oszd meg, hogy másoknak is tudjak segíteni.

További tartalmakért tippekért, beszámolokért meg kövess Instán és Facebookon

Szólj hozzá

észak skandinavia merjutazni