2020. ápr 05.

Hogyan fogunk utazni a koronavírus után?

írta: Dudás Illés
Hogyan fogunk utazni a koronavírus után?

ures_gep6.jpeg

Forrás: Unsplash, Üres repülőgép

A mai kaotikus helyzetben, nagyon kevés dolog állítható biztosan. Igazán senki se tudja mi fog történni amikor vége lesz ennek az időszaknak, de ezen kevés dolgok közül az egyre inkább körvonalazodni látszik, hogy a teljes turisztikára épülő iparág át fog alakulni.

A kérdés inkább az, hogy ez átmeneti lesz vagy tartós, de ezt majd csak utólag tudjuk megválaszolni. Jelenleg csak az átrendeződés a biztos, és a szokások változása. Lesznek nyertesek, és sajnos sok becsődölt céggel is találkozhatunk majd.

A szektorok mindegyikében érezhető lesz az átalakulás, legyen az egy szállásadó( hotel vagy Airbnb), Fapados vagy Prémium légitársaság, Street food kajázó, vagy egy Michlan csillagos étterem.

Ezeket szedtem most nektek össze, és mutatom be azt a 12 dolgot, ami a legtöbb iparági szakértő szerint változni fog.

1, Többet fogunk belföldön utazni

psx_20200404_193424.jpg

Badacsony, Csendes Dűlő Szőlőbirtok

A járvány utáni időszakban megfigyelhető lesz, hogy sokan eltérnek majd a szokásaiktól. Új tényezők jelennek meg a piacon, amik döntően befolyásolják azt, hogy hova is szeretnénk utazni, és ezt mi alapján döntjük el.

Az egyik ilyen tényezőt úgy nevezem, hogy a komplikáció minimalizálása. Itt arra gondolok, hogy szívesen kihagyjuk a reptéri csekkolást, és ha nem muszáj egy 12 órás buszos utazásra se fizetünk be, inkább közelebbi célokat keresünk. Ezáltal sokkal többen fogunk belföldi úti célok után nézelődni.

Én főként az alapján szeretek dönteni az utazási célomat illetően, hogy hol találok elég kulináris élményt a gyomromnak és látványt a szememnek. Milyen az adott térség atmoszférája, mennyire könnyen elérhető, és voltam e már ott? Ebben a tekintetben nagyon sok hazai város rajta van a célpontomon, mint például Tihany vagy  Egerszalók, szóval lesz miből választanom.

2, Rövidebb Vakációk

Az utóbbi időben , már a vírus előtt is egyre népszerűbb volt – főleg a fiatalabbak körében – hogy csak egy hosszabb hétvégére mentek pihenni. Most viszont várhatóan már minden korosztály élni fog több ilyen rövidebb nyaralással. Ez nem csak annak a következménye, hogy sokan anyagi nehézségekbe is kerültek, így csak a rövidebb utak férnek bele, hanem az előző pontban említettek miatt is. A kitettség csökkentésének egy jó módja, ha nem 1-2 hétre utazunk el a tengeren túlra.

3, Lemondható Szállások

Az eddig is népszerű opcióra még inkább nagyobb igény lesz. Ez különösen fontos lesz azon hotelek számára akik minél hamarabb vissza akarják majd csábítani a vendégeiket.

4, Olcsóbb Hajóutak

alonso-reyes-02n6n8oftpu-unsplash_optimized.jpg

Forrás: Unsplash , Mexikó.

Az úgy nevezett cruisok, azaz hajós cégeknek radikális változáson kell átesniük. Biztos hallottál az elmúlt hetekből olyan hírt, hogy nem köthettek ki ezek a luxus hajók, vagy a Diamond Princessről ahol, több mint 700-an fertőzödtek meg.

Ezek a hírek még a korábbi törzs utasokat is könnyen eltántoríthatják egy következő hajós utazás befizetésétől. Viszont ezen hajók fenntartása mondhatni méreg drága, így kénytelenek lesznek különböző akciókkal új utasokra szert tenni. Ennek az lesz a következménye, hogy az árak leesnek. Én ebben a szegmensben várom a legnagyobb árcsökkenést, még az is lehet engem is rávesznek egy hajó útra.

5, Higiénia, Higiénia, Higiénia

A vírus után várhatóan mindenhol sokkal jobban fognak figyelni az alap higiénia szabályokra, erre valljuk be eddig is nagy szükség lett volna. Szóval szerencsére még jobban előtérbe kerül majd, legyen szó bármilyen szolgáltatás, hotel, repülő vagy étteremről.

6, Hotelek előtérbe kerülése

man-pan-ktsyy-3xvso-unsplash_optimized.jpg

Forrás: Unsplash, Hotel szoba 

Az Airbnb-vel szemben a várakozások szerint nőni fog az igény a nagyobb hotelláncok szolgáltatása iránt. Ennek oka részben összefügg az előző pontban taglaltakkal. Az ilyen nagyobb szállásokon, alaposabb takarítás várható el, vagy legalábbis kisebb az esélye egy rendetlen szobára. Ez a biztonság érzet, amit egy hotel ad előnyt jelenthet számukra a lakástulajdonosokkal szemben.

Ugyan akkor egy alapos lakás tulajdonos is kitud majd tűnni a tömegből, csak várhatóan több erőfeszítésébe fog telni. Továbbá jó lépés volt az Airbnb-től, hogy minden lefoglalt szállás árát visszaadja, ez abszolút egy követendő példa lehet az iparágban.

7, Rövidtávú repülőjegy árcsökkenés

A kezdeti kisebb kihasználtság miatt valamivel be kell majd csábítani a vásárlókat. Sajnos itt nem hiú ábránd lenne remélni egy nagy 50%-os csökkenést, én személy szerint egy kisebb 10-30%-os csökkenést tartok reálisnak, főleg a fapados piacon, ahol amúgy is alacsonyan van a profit szint, de ezt is észre fogjuk venni, különösen a vírus után 3-6 hónapban.

8, Klímahelyzet és a Csőd

klimavaltozas.png

Így csökkent a légszennyezettség a kínai Vuhan tartomány közelében a koronavírus-járvány hatására 

Fotó: NASA / ESA / Joshua Stephens

A 2021-es szezonra viszont ezek a csökkentett repjegyek árak, újra emelkedésnek indulnak majd, és várhatóan meg is haladják a korábbi szintjüket. Ennek okai közt lesz, hogy jó néhány légitársaság csődbe fog menni, így aki túliéli, az már drágábban tudja majd értékesíteni az ülőhelyeit.

Hasonlóan fontos tényező lesz, a környezetvédelem még inkább előtérbe kerülése. Az utóbbi években nagyon sok kezdeményezés van / volt arra vonatkozóan, hogy valahogy szankcionálja a repülő társaságokat az EU. Ennek kimenetele még várat magára, de évről évre nő az esélye egy újfajta egységes adónem bevezetésének, amit a légitársaságokra szabnának ki a magas CO2- kibocsátások miatt. Akik ezt végső soron az utazó közönségen fogják behajtani jegyek és egyéb szolgáltatások formájában.

9, Csökkenő tömegturizmus

Szerencsére a csökkenő széndioxid kibocsátáson kívűl, egyéb jó vetülete is van a járványnak, mint például a tömegturizmus csökkenése. Főleg olyan közkedvelt városokban, mint Barcelona, Amszterdam vagy éppen Velencében lesz tapasztalható majd egy kis enyhülés, így az ott pihenőknek egy sokkal jobb élményben lesz részük.

Ebből nem az következik majd, hogy ezek a helyek üresek lesznek, de sokkal inkább élhetőek.

10, A Nemzeti parkok felül értékelődése

psx_20200405_103211.jpg

Þingvellir Nemzeti Park, Izland, ahol az Eurázsia és az Észak-Amerikai kontinens szétválik

Az előző ponttal párhuzamosan, a nagy városokat kerülő emberek egy része, inkább a természet felé fog fordulni. A zsúfoltság kerülése, a szabadság érzete a bezárt lakásban töltött hónapok után, mind azt fogják eredményezni, hogy megnövekszik az igény a szabadtéri zöld területén töltött programokra.

11, Autóval Európa szerte

Egy felfutás várható az autós utazásba Európa és Amerika szerte is. Sokkal többen fogják a biztonságos autót választani, és indulnak majd el így hosszabb utakra is, akár úgy, hogy ez alatt 2-3 várost és több tengerpartot is útba ejtenek.

+1 2021 közepétől új időszak, drágulás?

Az iparági szakértők jelenlegi becslése szerint, ekkora fog visszaállni normális állapotába a piac. Az emberek nagy része újra elkezd utazni és elfelejti mi volt korábban. A körülmények visszállnak, viszont a kezdeti akciók véget érnek, amiket az emberek becsábitására hoztak létre. Ezzel egy időben elkezdi éreztetni a hatását a sok becsődölt vállalkozás is, aminek árfelhajtó hatása lesz, a korábbi szezonokhoz képest.

 

Köszönöm, hogy végig olvastad , még több tartalomért keressétek fel Facebook vagy Instagram oldalaim.

Én Illés voltam,

Sziasztok.

Szólj hozzá

utazás élmény tippek