2020. már 18.

Ide NEM utazunk el idén Tavasszal! Ronda és Málaga

írta: Dudás Illés
Ide NEM utazunk el idén Tavasszal! Ronda és Málaga

A kialakult helyzet sajnos mindannyiunk napjait alapvetően megváltoztatta, viszont, hogy ebből kiszakadjunk egy kicsit, na meg a 4 fal közül, hoztam nektek egy tökéletes tavaszi úticélt, ha nem is idénre, de jövőre mindenki írja fel a listájára.

Málaga

A következő cikkemben egy igazi Dél-Spanyol nagy várost mutatok be nektek, ahova mi 2019 elején látogattunk el, és nem is csalódtunk az atmoszférában.

Márciusban az átlagos nappali hőmérséklet 18-20 fok, míg Április – Májusban 20-25 fok. Viszont nem ritka, hogy sokkal melegebbnek érzi az ember, egy- egy napsütéses napon. Persze, a tenger közelsége miatt érdemes a széllel is számolni, ezért egy pulóver vagy széldzseki ajánlott.

 

Costa Del Sol , azaz a napos part

Így kezdődőt hát a mi első közös utunk a rossz időt hátrahagyva irány a mediterrán Spanyolország. 4 nap Andalúziában azon belül is 2 úti célunk volt Málaga és Ronda.

A Wizz szombat 16 órakor induló gépével mentünk, amivel menetrend szerint meg is érkeztünk negyed 8-ra Malagába. 

Pro Tipp: A helyi metrón – C1-es jelzésű – a jegy csak 1,6 € és nagyon gyors, igaz 20 percenként jár

Mi ezt előre nem tudtuk, így a kicsit drágább EMT reptéri buszt választottuk 3 € /fő /út áron, mindenhol első ajtós felszállás van, ez az egész városra jellemző, viszont készpénzben is lehet fizetni a sofőrnél. Ez a 3 euró nem olcsó, mint sok helyen itt is a reptérről drágább bejutni, aztán magában a városban már olcsóbb a közlekedés. A belvárosba egy út 1,3 € távolságtól függetlenül.

img_0281.JPG

A szállásunkat a Bookingon keresztül foglaltuk. Az Arts Victoria Málaga apartman egy kedves kis otthon, ami a közel van mindenhez. Csúcsidőszakon kívül 7 ezer/fő /éj áron számolhatunk a költségekkel. Ez igen kedvezőnek nevezhető egy saját apartmanért, mert ennél a belvárosban, saját fürdőszobás hoteleket, apartmanokat csak drágábban tudunk találni. Viszont nem lehetetlen, így a 7-10 ezer /fő/éj egy jó kiinduló alap tud lenni a tervezéshez.

Maga az apartman, pontosan olyan, mint a képeken, kellemes légterű, jól felszerelt saját konyhás 2 fő részére ideális. Extra, hogy van egy egészen kényelmes kanapé, amin simán eltud aludni még 2 ember.

Pro Tipp: A mediterrán kultúrában a radiátor, mint felszereltség nem igazán van jelen, mondhatjuk, úgy hogy sehogy. Beszélhetünk itt egy bárról vagy az apartmanunkról, de legtöbbször csak egy légkondicionálót szerelnek be, vagy nagy ritkán villany radiátort. Azonban egyik se olyan jó megoldás, szóval készüljünk fel 1-2 melegebb ruhával, ha hidegebb tavaszi estét fognánk ki.

Első este a belvárost vettünk célba, végül a Central Beers Craft Beer-be kötöttünk ki. A hely atmoszférája nagyon át jön, egy igazi kézműves söröző, az árak abszolút korrektek , az itthoniaknak megfelelőek, ha egy minőségi belvárosi helyet nézünk, ahol jó csapolt söröket tudunk inni.

 

Malága kikötője naplementekor

Utána az este folytatásaként átmentünk az egyik legnépszerűbb belvárosi bulizó helyre a Sala Gold-ba. A sok negatív kritika ellenére a helyiek is ezt ajánlották, és a 10 €/ fő elsőre soknak hangzódhat, de mi nagyon élveztük. Szombat este hasonló a tömeg, mint az itthoni bulikban, a zenére abszolút nem lehetett panasz, a legnépszerűbb slágerektől kezdve a minőségi retrón át volt minden. Plusz kaptunk még fejeként 1 ital kupont, amit bármire beválthattunk, és életemben először láttam élő hegedűst egy DJ-s buliba hajnali 2kor. 

Alcazaba és a Tengerpart

Másnap a bulit kipihenve, célba vettük Malaga főbb nevezetességeit, az Alcazabát, a Gibralfaroát és magát a partot. A turisták szerencséje, hogy minden nagyon közel van egymáshoz, és a város se igazán nagy.

Aki volt már Romában, annak jó hasonlítási alap lehet, hogy itt sokkal kevesebbet kell sétáltunk, hogy mindent megtudjunk nézni. Ebből következik, hogy tömegközlekedést is csak akkor éri meg használni, ha a reptérre vagy valamelyik busz/vasút pályaudvarra megyünk ki.

Pro Tipp: Vasárnap sok minden ingyenes, köztük az Alcazaba és a Gibralfaro is 2-8ig és a Botanic – Historic Garden of La Concepción is 3:30-9ig.

Ugyan így ingyenes a Picasso múzeum is, minden vasárnap az utolsó 2 nyitva tartási órában, amúgy átlagban 8 euró a jegy.

Személyes benyomásom az volt a helyről, hogy a művészet kedvelőknek izgalmas lehet, de a többségnek kicsit vontatott, nincsenek benne interaktív elemek. Ezen kívül, hiába Malága volt Picasso szülőföldje, a legtöbb festménye ma már a világ legkülönbözőbb részein található. Amikor mi ott jártunk akkor is nagyon kevés híres festménye volt épp itt, szóval erről érdemes előre tájékozódni a múzeum hivatalos honlapján.

 

Picasso Múzeum Málaga

Ronda

A 3. napunkra elhagytuk Malagát, és egy saját magunk által szervezett 1 napos túrára neveztünk be. Kora reggel indultunk a vonatunkhoz, Rondába vezetett a mai utunk.

Első meglepetés, az volt, hogy már a pályaudvaron egy buszhoz irányítottak minket, lehet ez egy ideiglenes megoldás volt, de tény hogy nagyon kevesen kb. 10-en voltunk rajta összesen, pedig csak napi 1 járat van Rondába. Ami 9:40kor indul és 16:10 kor jön vissza és a retúrjegy fejeként 25 €.

img_0526.JPG

Szerencsénkre az út sokkal rövidebb volt, mint azt előre írták. Így az eredeti 2,5 óra helyett 1,5 óra alatt már ott is voltunk, ennek köszönhetően több időnk volt Rondára.

 

Via Unsplash

Rondáról azt érdemes tudni, hogy sokan Európa, de akár a világ egyik legszebb városának tartják, a gyönyörű adottságai végett. Maga a város 700 méter magasan helyezkedik el, és elég pici. Összesen 30 ezren lakják állandó jelleggel, de a turisták száma ennek sokszorosa. Plusz pont a szezonon kívüli nyaralásra, hogy még itt se voltak annyira sokan, csak pár kínai busz, de az már hol nincs.

                                                                      

A rendelkezésünkre álló 4-5 óra teljesen elég volt, körbe sétáltuk az egész várost. Érdemes elveszni a kis utcákban. A fehér házakkal végig tűzdelt városból pompás kilátás nyílik a távolabbi hegyekre, és még így Január közepén is gyönyörű zöld volt minden.

Számunkra is egy nagyon szép élmény volt, de azért az én listámon nem szerepelne a világ legszebb 5 városa közt. Viszont az a csodás az utazásban, hogy ezt mindenki maga tudja eldönteni, hogy neki mennyire tetszik egy adott város atmoszférája, hangulata, látnivalói. Az biztos, hogy Ronda elhelyezkedése nagyon különleges, és a városról készült fotó Spanyolország egyik ikonikus eleme.

 

Pro tipp: Míg Málagában nem jellemző a kora délutáni szieszta, addig Rondán nagyon is, a vásárló utcát elhagyva a legtöbb cukrászda, pékség, kávézó bezár 2-4ig.

A bucsú napja

Az utolsó napunkat egy káprázatos naplementével kezdtük a Costa de Sol homokos partján. Szerencsére elég későn fél 9-kor kelt fel csak a nap, így volt időnk még előtte otthon egy kis reggelit összedobni. A boltokban az itthoninál kicsivel drágábban kb. +20%-al kaphatóak az alap-élelmiszerek.

img_0634.JPG

A sok órás parti sétálgatás után, kicsit megfáradva, de annál nagyobb lelkesedéssel, még beneveztünk egy Katamarán hajókázásra. A helyi kikötőből számos hajó indul a nyílt tenger felé. Az egész utunkra jellemző volt, de főleg itt csúcsosodott ki, hogy azért a szél nagy úr, de persze mi kerestük őt.

 

Ettől függetlenül a hajóról a kilátás valami elképesztő volt, a tenger gyönyörű kék volt, és a part is káprázatosan nézett ki, ahogy megsütötte a nap. Így abszolút megérte az 1 órás sétahajózás, és szép lezárása volt a 4 napunknak.

Összességében számomra Málaga és Andalúziának az a része, amit láttam egy nagyon nyugodt, csendes, békés benyomást tett rám. Tele pálma és narancsfákkal ahova mindenkinek szívesen ajánlom, hogy legalább egyszer menjen el nyaralni. Időzítésnek egy előszezoni Március – Május eleje vagy utó (Szept. – Okt.) szezoni utazásra tökéletes választás lehet 1 hétre. Az év elejét – hiába sokkal olcsóbb minden – a tengeri szellő, és az ekkor jellemző esőzések miatt nem ajánlanám. A nyarat meg a túlárazás miatt zárnám ki.

 

Ebből én 3 napot javasolnék Málagára, a többi napot meg ízlés és utazási kedv szerint érdemes beosztani. Ennyi idő elég arra, hogy átvegyük a csodás Andalúz életérzést, mert Rondán kívül olyan káprázatos városok vannak, még a környéken, mint Marbella, Granada, Sevilla vagy éppen Gibraltár és akkor még nem is beszéltünk olyan különleges programokról, mint az UNESCO világörökség részét képező Caminito del Rey vagy a szintén ikonikus – és világörökség részét képző – Alhambra.

Köszönöm, hogy végig olvastad, remélem sok hasznos infóval és szép képekkel tudtalak elkápráztatni.

Még több tartalomért keressétek fel Facebook vagy Instagram oldalaim.

Én Illés voltam,

Sziasztok.

Szólj hozzá

utazás