2019. nov 12.

Fapadossal a Sarki fény nyomában – Hogyan?

írta: Dudás Illés
Fapadossal a Sarki fény nyomában – Hogyan?

Egy életre szóló élmény

Láthatunk sarki fényt, egy kisebb vagyon nélkül? - Teszik fel sokan a kérdést, a Skandináv utazásaim után. A válasz egyértelműen az, hogy IGEN és IGEN.

aurora-borealis-photo-1933317.jpg

Szerencsére ma már számos fapados járattal eltudunk jutni Norvégiába, Izlandra és Finnországba is, amik meglehetősen közel vannak kis hazánkhoz és egész kedvezőek a repjegy árak is. Ezekben az országokban Október és Március között minden esélyünk megvan rá, hogy megpillantsuk az égbolt gyönyörű zöldes fényű játékát.

Oulu, Reykjavík , Bodø, Rovaniemi, Tromsø

Csak pár olyan úti cél, ahol lehetőségünk van megpillantani az Aurora borellist, és el is érhető...

A sarki fény (az északi féltekén gyakran: északi fény (aurora borealis), délen: aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre.
psx_20191107_135008.jpg

Hova repüljünk?

A célállomások sorrendje nem véletlen, míg Oulu van a legtávolabb a sarkkörtől, addig Tromso már bőven túl van rajta. Ez a fentebb leírt északi fény kialakulása szempontjából nagyon fontos. Annál nagyobb az esélyünk a sarki fényre, minél inkább Északabbra vagy adott esetben Délebbre vagyunk.

A városok egy részét, mint pl. Reykjavík közvetlenül el tudjuk érni. Pár város, mint Oulu, Rovaniemi esetében az a döntő, hogy hogyan kedvezményesebb a jegy. Sokszor olcsóbb, ha elrepülünk Londonba vagy Lengyelországba és onnan tovább, mint ha Budapestről repülnénk közvetlen. Érdemes ezeket megnézni a Kiwi.com oldalán.

Vannak olyan városok is - jellemzően a legészakibbak - mint Tromso és Bodo, amit Budapestről csak átszállással tudunk megközelíteni. Ez történhet ugyan azzal a társassággal, de mással is.

Viszont, vigyázzunk, ha átszállással utazunk és nem egy légitársaságnál vettük a jegyünket, akkor az első járat esetleges késése miatt, semmilyen kárpótlás nem jár nekünk, ha a másodikról lemaradunk. Ezért érdemes, kicsit több időt hagyni a 2 repülés között, vagy kötni rá biztosítást, esetleg garantált csatlakozással venni jegyet csomagban a már korábban említett Kiwi.com -on, de figyeljünk, mert ez feláras. 

Abban az esetben, ha ugyan azzal a céggel repülünk, akkor max. annyi kellemetlenség ér, hogy eggyel későbbi járatra tesznek fel, bár azért ez is kellemetlen tud lenni, ha csak napi 1 járat repül az adott városba. Szóval legyünk nagyon körültekintőek és próbáljunk nagy alaposan tervezni.

Mivel repüljünk?

wizz.jpg

A legkényelmesebb választás a Wizz Air. El is mondom miért, a Wizz Air elég sok járatot üzemeltet Finnország és Norvégia felé. Mind Budapestről, mind pedig Lengyelországból. Továbbá Londonba is nagyon sokszor repül- igaz, ez a Ryanair - szóval minden adott az olcsóbb repülőjegyhez, és akkor még a Wizz klub tagsági kedvezményről nem is beszéltünk.

Ritkább esetben, a Ryanair is jó választás lehet. Az ír fapadosnak elég kevés járata van az Északi irányba, de pár „ráhordó” – olyan repülő, amit azért használunk, hogy átszálljunk arra a járatra, ami a célállomásunkra visz – járatra jó lehet, mint pl. Budapest- London

Végül, de nem utolsó sorban, a Skandináv piacot uraló Norwegienről is fontos szót ejteni. Mindenképpen tartsuk ezt is opcióban. Sok esetben Budapestről egy átszállással akár a legészakibb helyekre is eltudunk jutni. Az ebben az esetben mindképpen előny, hogy nem kell több céggel utaznunk. Viszont mostanában elég rossz gazdasági állapotban vannak erről olvashattál itt és itt. Ez számomra egy kis bizonytalansági faktor a részükről, hogy mi lesz ha becsődölnek, ki veszi át a helyüket, folyamatos marad e a szolgáltatás – egy felvásárlás esetén 90%-ba lesz egy kis szünet.

Melyik a legolcsóbb?

Ez leginkább a repjegy áraktól függ, ugyan úgy kifoghatunk egy olcsó jegyet Tromsobe, mint Reykjavíkba. Igaz azt érdemes számba venni, hogy Izland nagyon drága. Másik szempont lehet - Norvégián és Finnországon belül is - , hogy a nagyobb városokban (Rovaniemi, Oulu) könnyebb szállást találni, több lehetőség közül választhatunk. Addig Tromso és Bodoban korlátozottabbak a lehetőségeink.

aurora-borealis-phenomenon-3172571.jpg

Hol a legszebb a Sarki fény?

Teszik fel sokan ezt a kérdést. Kezdeném azzal, hogy ez egy elég szubjektív téma, de tény, hogy van mit mérlegelni. Szerintem az egyik legfontosabb, hogy ha már elutazunk ilyen távolra, akkor a sarki fényen kívül, érdemes kalkulálni azzal, hogy még mit tudunk az adott városban csinálni vagy megnézni. Ilyen program lehet, egy kutyaszánhúzás, sífutás vagy iglu látogatás is.

Én mindenképpen, átfogóan nézném az adott várost, és az alapján döntenék, hogy melyik a legrokonszenvesebb nekem.

Pár segítség, amik az egyes városokban megfoghat.

Oulu:

Észak-Finnország legnépszerűbb oktatási központja ebből adódóan igazán élettel teli, már amennyire lehet egy Észak- Finnországi városka. Hátránya, hogy itt jóval ritkábban látni a sarki fényt, mert az 5 említett város közül ez van a legtávolabb a sarkkörtől.

psx_20191107_140611.jpg

Reykjavík:

Ezernyi beszámoló szól, a mesés Izlandi természetről, úgy vélem itt a táj ( gejzírek, vízesések) adta plusz a legnagyobb előny. Azon erős hátrány mellett, hogy a felsorolt városok közül Izlandon a legdrágább az étkezés, szállás és úgy bármi.

Bodø:

Leginkább a csodálatos környezetéről híres. A Saltstraumen tengerszoros mellett rengeteg túrázás lehetőségünk nyílik itt. A felsorolt 5 város közül ez a legkevésbé ismert és látogatott, szóval garantált a diszkréció, a csend és a teljes elvonulás.

Rovaniemi:

Itt választhatunk a legtöbb aktív program közül, ezen kívül igazán család barát a környezet. Rovaniemitől 5 km-re található a hivatalos Mikulás park, itt készíthetnek képet a gyerekek Joulupukkival is. Emellett impozáns a várost kettészelő fahíd a Lumberjack's Candle Bridge és számos nagyon jó Sarki fény megfigyelő pont van a városhoz igen közel. Számomra ez az egyik legszimpatikusabb város ahol jártam.

psx_20191107_135020.jpg

Tromsø:

Az 5 fapados járattal is könnyen elérhető állomás közül, ez a legészakibb város. Ennek okán, ez egy igazi sarki fény paradicsom. A város minden tekintetben ráfeküdt azon turistákra, akik az északi fény miatt jönnek. Az átlagosnál is több csoportos túrára jelenetezhetünk, de ha kicsit jártassak, vagyunk a túrázásba, érdemes saját magunkat informálni, majd útnak indulni egy ideális kilátó helyre.

Köszönöm, hogy végig olvastad, remélem sok hasznos infóval és szép képpel tudtalak elkápráztatni.

Még több tartalomért keressétek fel Facebook vagy Instagram oldalaim.

Én Illés voltam,

Sziasztok.

Szólj hozzá

tippek észak sarki fény skandinavia